La set dels dies
Acció compartida amb Montsita Rierola que va tenir lloc en el context d’Els Ports. Natura i Art (9a Edició), Intervencions artístiques contemporànies als Ports d’Horta de Sant Joan. Projecte dirigit per Sergi Quiñonero i Organitzat per Lo Pati Centre d’Art i Associació Cultural EPNiA. El contingut de l’escrit que ve a continuació va ser llegit en el moment de l’acció.
Horta de Sant Joan, 29 de setembre de 2024
De quan les dones i els homes vivien en harmonia amb la natura, abans que fos subjecte d’un interès depredador, quan el tros era camp i refugi del qual es tenia cura per mantenir un equilibri necessari.
En un context actual de sequera la proposta La set dels dies es presenta com un desig que atorga al sentit dels
oficis el benefici de restar en un estadi de vigília i concòrdia entre la reflexió, el debat i l’acció mesurada respecte d’un espai natural. Hem fet tres càntirs amb fang cuit a 960° C per a convidar a veure aigua fresca. Un gest primigeni, connectat a la vida, per apaivagar la set de les persones convocades. El material dels càntirs són una barreja de refractari de la pedrera del Pinell del Brai i argila de la pedrera de Tortosa, triat a partir de la recerca i producció anticipada voltant pel territori.
El dia de la presentació pública farem tres pintures al fresc de color Blau de Montserrat damunt de bases de calç i sorra, de 20 x 30 cm [1]. Seran preparades in situ davant del públic, aplicades sobre els troncs de tres arbres que anunciaran el lloc on restaran els tres càntirs. Mostrarem el procés en directe, fent present l’ara i aquí de la mà que treballa.
Càntirs i pintures al fresc s’exposaran com a tres conjunts a la zona del forn de calç, dins de l’itinerari del racó de Corretja. En tres accions separades es podrà atendre els tres torns de públic que passaran fent el recorregut. Mentre esdevinguin les accions llegirem un text vinculat a les qüestions que es presenten.
[1] Les bases de calç i sorra de 20 x 30 cm són una analogia de les plaques de planxa de 20 x 30 cm que habitualment trobem al bosc damunt dels arbres. Fan referència a la cacera o la pesca, estan vinculades al dret i permís per matar o no matar animals. Les nostres bases anuncien l’aigua, que és vida i esperança.
Fotografia: Sebastià Masramon, Montsita Rierola, Jordi Lafon.
Vista d’un dels tres conjunts que es van presentar el dia de les accions. Càntir fet amb argila de la zona i senyal d’aigua aplicada com una pintura al fresc amb calç, sorra i pigment blauet, damunt d’un arbre.
L’acció a punt de començar, amb el grup de visitants que caminaven d’una intervenció a l’altra.
Detall del senyal d’aigua aplicada com una pintura al fresc amb calç, sorra i pigment blauet, damunt d’un arbre.