Skip to content
Menu
Menu

Mural Plaça Major de Tona, 2023

El mural de la plaça de Tona es va gestar a partir d’un procés participatiu d’idees, conduït per Mixité. El treball final ha anat a càrrec de Berta Taboada, Iris Sallent i Anna Orriols, amb la direcció d’un servidor, com a proposta conjunta del seu Treball Final de Pràctiques del Cicle Superior de Pintura, en el marc d’un conveni entre l’Ajuntament de Tona i l’Escola d’Art de Vic. 

El mural representa un gran arbre entès com a centre vertebrador, alimentat per un gran rizoma d’arrels plenes d’aigua, que són vida, i element fundacional de tantes ciutats, i alhora, representen rieres, connexions, vincles i associacions. Les esferes repartides per l’espai són una analogia de nodes volant que donen peu a l’abstracció de les mates del barballó (espígol), el qual forma part de l’imaginari popular tonenc que inspira el record d’un esclat d’olor, llum i color. Les set paraules pintades recullen un conjunt d’expressions i anhels que es van apuntar durant el procés participatiu.

En el tractament pictòric s’ha cercat la força de la forma i el color jugant amb pinzellades intenses i contrastades. El dibuix de l’arbre cohesiona els diferents plans i textures de la paret. El color pàl·lid del fons permet destacar de manera concisa els nodes i l’arbre expressats de manera intensa i dinàmica. Les paraules apareixen tímidament entre les llums i les ombres com si només volguessin ser llegides des de l’autèntic interès.

1a imatge de Marià Dinarès, la resta són de Sebastià Masramon.