Skip to content
Menu
Menu

GOULA. Projecte d’Art, Joc i Memòria
En col·laboració amb Montsita Rierola

L’accés casual a una reserva de l’excedent de peces i elements produïts per l’empresa de joguines de fusta Goula, Vic 1942-1996, va impulsar, de manera progressiva, un projecte artístic de més de 15 anys amb propostes que incloïen aspectes com el joc, la reflexió, la xarxa, l’intercanvi, la col·laboració i la participació per establir diferents mirades a partir d’un llegat fabril i social comú. Més tard, el mateix projecte va propiciar, de manera simultània, la tesi doctoral Goula. Art, joc i memòria. D’una aventura industrial a una experiència artística, de Montsita Rierola, que posa en relació la recerca històrica del cas de la indústria Goula amb la pràctica de l’art i el joc.

Els dos vessants, l’artístic i l’històric, han confluït en la materialització d’una mostra al Museu de l’Art de la Pell de Vic, el sentit de la qual destria detalls del treball de recerca i desplega diverses metodologies de la pràctica

artística contemporània per construir un nou relat que presenta una part de la memòria sobre l’esdevenir de la indústria Goula i reflexiona sobre les diferents qüestions universals que ens preocupen, com la política, l’entorn, la sanitat, la sostenibilitat, l’educació o el gènere, entre altres, totes elles documentades al catàleg.

La relació temàtica amb la proposta del programa Art i Escola d’ACVic Centre d’Arts Contemporànies, que aquest curs girà entorn del joc, va portar a incloure Goula. Projecte d’art, joc i memòria en el seu programa d’activitats per commemorar el 10è aniversari d’ambdós, el centre d’art i el projecte educatiu, confegint així una interessant sinergia artística i educativa, documentada també dins del catàleg de l’aniversari. Destaquem L’aire que belluga les coses, tallers en línia per a docents impartits per Tuti Cirera, Jordi Lafon, Eva 

Marichalar-Freixa, Ana M. Palomo i Montsita Rierola, i la taula rodona Art, Joc i Gènere, detallada al PDF enllaçat.

El nostre agraïment a tantes persones juganeres; a Ana M. Palomo pel seu treball curatorial, escriure el text exquisit de presentació de la mostra i els textos ad hoc que acompanyen les peces; a Tuti Cirera per una proposta educativa tan afinada, aplicada amb l’ajuda de Paula Molas amb una gran participació d’alumnes de diferents centres educatius; a l’ajuda amatent d’A 45º Taller de marcs, i a tot l’equip del MAP.

Vídeo de l’exposició,
Vídeo Fabricants d’il·lusions (resum)

Museu de l’Art de la Pell de Vic
Del 29 de gener al 25 d’abril de 2021

Espais generals