Bales dins d’un marge

Vídeo documental 17′:34”

Bales dins d’un marge va formar part de l’exposició col·lectiva més ciutat, més cultura, més ceràmica del Col·legi d’Arquitectes, Delegació d’Osona. Plaça Bisbe Oliva, 2 de Vic. Del 10 de juny al 31 de juliol de 2016.

Les experiències de connexió entre les persones sempre tenen una capacitat transformadora, que ressona quan compartim les emocions que ens fan millors. Bales dins d’un marge és un document videogràfic que ressegueix les passes d’un nen de principis dels anys 60, que es feia bales de fang cuit per jugar amb els amics als voltants de Folgueroles. En aquells anys de precarietat, la inventiva i la il·lusió eren el motor que permetia avançar petits i grans.

Actualment, aquell infant és en Pep Madrenas, un ceramista i professor amb una llarga i destacada trajectòria. Amb la seva parella Anna, i un grup d’amics: la Sió, en Pepito, la Montsita i un servidor es va reproduir l’acció de fer les bales de fang que Madrenas tenia en el record fa més de cinquanta anys.

Llegir més

En uns camps de Vic es va recol·lectar una mica de fang, amb prou qualitat plàstica per modelar unes bales i deixar-les assecar una setmana. Després es van cavar dos forats al marge de Serramestre, a la Guixa; un forat era la boca del forn i l’altre, la seva xemeneia. Finalment, es va fer foc amb una mica de rostolls i quan va haver-hi unes bones brases s’hi van introduir les bales i es va taponar l’entrada. En poca estona, aquell forn improvisat enmig del marge, va coure les bales de fang més boniques del món!